Bezoek aan "Selmer Paris"

(Juni 2015)

Bezoek Selmer Paris

Met een bevriende klant heb ik onlangs de saxofoon Selmer fabriek bezocht in Mantes La Ville. Een plaatsje 50 km ten westen van Parijs. Er werken ongeveer 450 mensen in de fabriek en 40 mensen bij de administratieve ondersteuning en verkoop, in het centrum van Parijs. Het hele proces vanaf een messing plaat tot saxofoon hebben wij gevolgd. Het was een indrukwekkende ervaring !

Alle onderdelen worden door Selmer zelf gemaakt: knippen van het messing , ”hameren” en buigen van de beker, de body, buigen van de hals etc. Daarnaast zijn er veel mensen aan tafels die kleinere onderdelen maken zoals de kleppen. Verdeeld over meerdere hallen staan onvoorstelbaar veel machines die allemaal één specifieke handeling verrichten zoals het “trekken” van de toongaten, solderen van diverse onderdelen, boren en plaatsen van veren, polijsten etc. Doordat er oneindig veel mensen aan de productie van een saxofoon werken was de volgorde van het proces soms niet te volgen. Na diverse processen krijgt de sax een chemisch bad om resten soldeer etc. te verwijderen voordat het, na een grondige inspectie naar de spuiterij gaat. Het lakwerk wordt minutieus gecontroleerd. Het graveren van de beker gebeurt machinaal. Uiteindelijk gaat de sax naar een aparte afdeling waar de polsters in de kleppen geplaatst worden en de sax afgesteld wordt. Daarna wordt in een aparte gesloten ruimte de sax fijn afgesteld en bespeeld. Bij het proces van de eind afstelling heb ik veel tijd doorgebracht.

Er gaat geen enkele saxofoon de deur uit zonder de bovengenoemde eind contrôle.

Het grootste gedeelte van de productie van een Selmer saxofoon bestaat uit ambachtelijk handwerk.

Op een aparte verdieping waar mondstukken gemaakt worden zitten ongeveer 50 mensen in stilte, zeer nauwkeurig mondstukken te polijsten, slijpen, vijlen met kleine vijltjes en schuurpapier rond een stokje. Constant met lampjes en een “loupe” kijken en voelen of het perfect is. Hier geld ook de eind contrôle zoals het bespelen etc. Kwaliteit staat hoog in het vaandel……..!

Nu weet ik dat mijn vak in het Frans “Luthier du Saxophone” heet.

Er is een zeer streng selectief beleid voor de toelating tot deze rondleidingen. Dit komt door de grote populariteit van Selmer in heel de wereld en ook dat “pottenkijkers” niet welkom zijn.

Ik weet niet hoeveel Selmer saxofoons ik de afgelopen 22 jaar in mijn handen heb gehad maar na dit bezoek begrijp ik waar de kwaliteit vandaan komt.

Er zijn meer dan 100 saxofoon merken en maar enkele fabrieken in de wereld.

Selmer maakt geen saxofoons voor derden met een andere naam.

Frappant is dat Buffet Crampon, die ook saxofoons maakt, de directe buren zijn van Selmer.

Roy Niamut Saxofoons.

Roy Niamut bij Selmer Paris
<TERUG